Всичко е възможно, стига само да го пожелаеш!

www.zdrave123.com

 
 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

 

Полезните пробиотици

 

"Пробиотиците могат да станат хапчето-чудо на 21 век". - Ан Туиз Гителман, доктор, СНС, автор на Последната еднодневна диета за детоксикация

Според дефиницията на Световната Здравна Организация пробиотиците са живи микроорганизми, които приети в съответните дози, влияят благотворно, подкрепяйки вътрешния нормален микробен баланс на стомашно-чревния тракт. Основните бактерии, които се използват като пробиотици са от семействата: Lactobacillus и Bifidobacterium.

Като, че ли много рядко се замисляме за ролята, която изпълняват микроорганизмите и приятелските бактерии (Ацидофилус и Бифидус), които населяват нашия организъм - кожата, лигавицата на устната кухина, горните дихателни пътища, крайните две трети на тънките и дебелото черво, пикочо-половата система и представляват естествената флора на човека.


Инфекциите на пикочните пътища и бактериалната вагиноза се свързват с дефицит в нормалната чревна флора.

Непрекъснатото влошаване на екологичните показатели на човешкия живот, стреса и консумирането на преработена храна, хлорирана и флуорирана вода, алкохол, приемането на лекарства - антибиотици, кортикостероиди, химиотерапевтици, стрес, преумора и др. увреждат чревната флора и създават условия за развитието на болестотворни  микроорганизми. Това е особено опасно за всички възрасти, но при малките деца, старите и изтощени хора може да има фатален край.

Отлагането на огромно количество токсини в дебелото черво или т.нар. "чревна токсемия" е основната, но често скрита причина за редица заболявания. В народната медицина от хилядолетия е известно, че здравето зависи от състоянието на дебелото черво. Липсата на достатъчно популярни познания за полезните бактерии и тяхната специфична физиологична функция са причина за неоснователното пренебрегване на един ефективен лечебен и профилактичен метод - добавянето към ежедневната храна на достатъчни количества полезни микроорганизми, като естествен начин за запазване и подобряване на здравето.

Пробиотиците са бактерии-приятели на човешкия организъм. Отговарят за балансиране на чревната флора и спомагат за поддържане на екологията в стомашно-чревния тракт, борейки се с болестотворните микроорганизми. Пробиотиците   са не само полезни за успокояване на храносмилателни смущения, ами изследванията показват, че тези благотворни микроби могат да подсилят не само имунитета и настроението, но и вагиналното и уринарното здраве. В борбата за оцеляване с последните, пробиотиците имат и други специфични оръжия: произвеждат бактерицидни вещества, млечна и оцетна киселина и директно увреждат или подтискат растежа на болестотворните микроорганизми чрез подкиселяване на чревното съдържимо. Установено е, че пробиотиците притежават способността да произвеждат витамини от групата В и К. Около 20% от Т4 се трансформира в Т3 от бактериите в червата. (Т4 и Т3 са хормони на щитовидната жлеза). Пробиотиците подтискат активността на канцерогенни субстанции в червата. Доказано е, че намаляват "лошия" холестерол, отстраняват запека и регулират чернодробната функция, като резултат е ликвидирането на чревната токсемия. Полезните бактерии Ацидофилус и Бифидус понижават риска от алергии. Тъй като подобряват локалният имунитет в лигавицата на червата е добре да се приемат профилактично, за да се населят както червата, така и др.части на тялото, осигурявайки по-голяма полза за здравето.

Препоръчително е да се избягват всички причини, които могат да разрушат баланса на чревната ни екосистема, но на практика това е вече невъзможно. Възстановяването на полезната чревна флора трябва да бъде отправна точка, началото на всяка очистваща оздравителна или профилактична програма. За съжаление полезните бактерии не се набавят отново с магическа пръчка - те трябва да се заселяват чрез хранителни добавки. Пониженото количество на полезни бактерии може да доведе до храносмилателно разстройство, запек, подуване, газове и др.

Лактобацилус Ацидофилус се съдържа в големи количества в млечните храни, при консумирането на които, се заселва в храносмилателния тракт и долните етажи на пикочо-половата система. Подобрява екологията на червата, променя pH и кислородното съдържание и произвежда вещества-убийци за останалите микроби, подпомага усвояването на млечната захар, особено важно за кърмачетата и хората, които имат непоносимост към млякото.

Бифидобактериите се заселват първи в дебелото черво на новороденото и са особено важни за пълноценното усвояване на храната, равномерното наддаване на тегло и правилното развитие на имунната система. Бифидус бактерията подобрява храносмилането, намалява съдържанието на серумен холестерол, премахва запека, с което подпомага изчистването на червата и възстановяването на черния дроб.

Приемането на добавки с достатъчно количество полезни микроорганизми днес е жизненоважна необходимост за хората от всяка възраст и здравословно състояние, особено за:

 • Родени със секциум и/или изкуствено хранени деца (само Бифидус комплекс).
 • Храносмилателни проблеми: подпомагат редовна функция на червата.
 • При нарушена чревна флора.
 • Бактериални и гъбични инфекции на пикочните пътища и половата система.
 • За активни и пасивни пушачи.
 • При продължителна употреба на хлорирана или флуорирана вода.
 • За по-добро състояние на кожата.
 • За силна имунна система.
 • При силен или внезапен стрес.

Пробиотиците, които предлага AquaSource -  тук


Справка за пробиотиците във wikipedia

 

 

 
сподели ме

Хранителни добавки от AquaSource