Всичко е възможно, стига само да го пожелаеш!

www.zdrave123.com

 
 • Уголемяване на шрифта
 • Шрифт по подразбиране
 • Намаляване на шрифта

Здрави кости  -  важно е  доброто храносмилане

 

Остеопорозата  представлява намаляване на костната плътност до момент, в който костите започват да се чупят изключително лесно. Тя е много по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Във Великобритания всяка втора жена след менопауза страда от  остеопороза. Тя е причината за около 200 000 счупвания годишно в Англия и приблизително около 40 смъртни случая дневно. Остеопорозата  се смята за "тихо заболяване" - такова, което се свързва изключително малко, ако дори въобще се проявят, симптоми в ранна фаза. Следователно, в момента, в който костта се счупи, заболяването вече е доста напреднало и фрактурата е често диагноза. Много по-добре е да се предпазваме от  остеопорозата, отколкото да я лекуваме.

Какво може да се направи за  превенцията (профилактика) от остеопороза?

На първо място трябва да сте запознаете с факторите, допринасящи за развитието на остеопороза. Те включват:

 • фамилна обремененост

 • заседнал начин на живот

 • преждевременна менопауза

 • недостатъчно физическо натоварване

 • пушене

 • нередовен цикъл

 • поднормено тегло

 • храносмилателни проблеми

Приемането на здравословни храни, богати на важните за изграждането на костите - калций и магнезий и физическото натоварване са съществени за  превенцията (профилактиката) от остеопороза,  също както и избягването на пушенето (включително и пасивното). Но също толкова жизненоважно е да поддържате храносмилателната си система в отлично състояние. Това е необходимо условие, тъй като, ако храносмилането не е качествено, то костите няма да получат важните за тяхното изграждане хранителни вещества, като калций

и магнезий.

Качеството на работата на храносмилателната система е решаващо за  предпазването (профилактика) от остеопороза. Ако не смилате правилно храната, която поглъщате, ще водите обречена битка и винаги ще губите, без значение колко добре се храните или какви добавки приемате. За съжаление, с напредването на възрастта човешкият организъм произвежда по-малко стомашна киселина (солна киселина), което може да попречи на правилното усвояване на калция и другите хранителни вещества, важни за поддържането на здрави кости. Ако имате който и да е било от рисковите фактори, описани по-горе и симптоми на лошо храносмилане, като например: подуване на стомаха, запек или диария, газове или хранителни алергии, то предприемането на мерки за подобряване на работата на стомаха е изключително важно.

Ако следвате описаните по-долу съвети за по-добро храносмилане, можете да сте сигурни, че важните за изграждането на костите хранителни вещества ще бъдат усвоени правилно от организма и ще попаднат на точното място - в костите.

Добре дъвчете храната и яжте с умерено темпо: в идеалния вариант би трябвало да дъвчем всяка хапка около 30 пъти, за да раздробим храната на малки частици и да позволим на слюнчените ензими да започнат да смилат храната. Смилането на въглехидратите започва в устата: доброто сдъвкване на зърната и влакната позволява на амилазата - храносмилателен ензим, съдържащ се в слюнката - да ги смели. Предлагам да поставяте вилицата в чинията между всяко хапване и преглъщане. Важно е също така да се храните в тиха и отпускаща обстановка, тъй като чувството на стрес и напрежение възпрепятстват храносмилането.

Яжте сурови плодове и зеленчуци между основните хранения: хората с лошо храносмилане могат да открият, че яденето на плодове заедно с основното ястие може да причини газове и подуване на стомаха. Готвените плодове са подходящ десерт, а суровите плодове похапвайте между основните хранения.

Пробиотиците: не всички бактерии са вредни. В храносмилателната система присъстват над 400 различни вида бактерии и дрожди. От тях, бактериите Лактобацилус Ацидофилус и Бифидобактериум Бифидиум се смятат за добри пробиотични бактерии, тъй като подпомагат поддържането на храносмилателната система в добро състояние. Въпреки, че добрите бактерии могат да се открият в някои "живи" кисели млека, количеството и качеството на тези бактерии варира в широки граници. Търсете висококачествено органично кисело мляко, в което са добавени активните култури след пастьоризацията, тъй като този процес на нагряване разрушава всички бактерии, както добрите, така и лошите, или ползвайте качествени хранителни добавки, съдържащи тези пробиотици.

Пребиотици: пребиотиците, които подхранват полезните или пробиотичните бактерии в червата се получават от въглехидратните фибри, наречени олигозахариди. Те не се смилат и така остават в храносмилателният тракт, като по този начин стимулират растежа на полезните бактерии. Източници на олизахариди са плодовете, бобовите растения и цели зърна.

Пийте топла вода и топли билкови чайове: топлата вода е отличен начин за прочистване на организма от токсини и подсилване на храносмилането. Чаят от джинджифил, приготвен чрез добавяне на няколко резенчета от корена на растението към вряща вода, стимулира храносмилането. Лимоновият сок също отлично стимулира храносмилането. Изстискайте сокът от един лимон в чаша топла вода и нека това бъде първото нещо, което приемате сутринта, за да дадете на храносмилателният си тракт "летящо" начало на деня.

Консумарайте прясно приготвена храна: тя е най-хранителна и лесно смилаема, не е вкиснала, нито плесенясала. По-добре се хранете с прясно приготвени прости ястия, отколкото със сложни, специалитети, приготвени от остарели продукти или полуготови храни без каквито и да било хранителни качества.

Избягвайте преяждането: прекомерния прием на храна претоварва цялата храносмилателна система. По-добре напуснете масата докато сте все още леко гладни.

Стойте неподвижни след хранене: храносмилането е изумителен процес. Той превръща една хапка ягоди в кръв и клетки. Няколко минути покой след хранене дава на този много сложен и чуден процес добро начало.

Съветите са на д-р Мерилин Гленвил, PhD

Д-р Мерилин Гленвил е автор на книгите "Остеопорозата - тихата пандемия" и "Новите природосъобразни алтернативи на ХЗТ".

 

AquaSource -  ефикасни хранителна добавка за здрави кости:  AquaSource Остео-Форте


Доброто здраве започва от червата. Подходящите

хранителни добавки са:

Поръчайте на 0893413178

 

Поръчайте на 0893413178

 

 

 • КолАктив 3 Съдържащите се в коластрата имуноглобулин F-1 и имуноглобулин F-B усилват ДНК синтеза и синтеза на протеин, и постигайки възстановяване на стените на червата, значително могат да подобрят усвояването на хранителните вещества. Така се подобряват възможностите ни да възстановим и поправим клетките на тялото, особено в мускулната тъкан и хрущяла.

Поръчайте на 0893413178

 

 • Едномесечната Програма Лесно начало съдържа пробиотиците Ацидофилус и Бифидус, храносмилателни ензими и синьо-зелени водорасли за подхранване.

Поръчайте на 0893413178

 

 • Чаша "Соле" сутрин осигурява живителна природна енергия, съхранена в кристалите, които организмът може да задържи до 24 часа. От биохимична гледна точка, стомахът и червата се стимулират за минути, което от своя страна стимулира храносмилането и обмяната на веществата.

Поръчайте на 0893413178

 

Поръчайте  на 0893413178

 

"Във Великобритания един от всеки шест души, постъпващи в болница, страда от стомашно-чревни заболявания; на лошо храносмилане се дължат 10% от всички смъртни случаи. В цял свят ситуацията е сходна, със съответните слаби отклонения за отделните региони." - проф.Плейфърд

 

За въпроси и поръчки - Ангелина Генина  0893 4131 78 или попълнете формата за контакти.


 

 
сподели ме

Хранителни добавки от AquaSource